#GR18Carryonthemove

Programma

Op een bepaald moment zag ik door de bomen het bos niet meer. Het zou zomaar kunnen zijn dat ik iets ben vergeten of over het hoofd heb gezien. Ik hoop middels mijn huiskamerbijeenkomsten hier achter te komen. Dan ga ik in gesprek met mensen die over mijn kandidering en het programma iets te zeggen hebben.

 

Echter dit zijn wel de grote lijnen. Ik kan niet alles op mijn schouders nemen. Maar wie weet hoever we samen komen.

Missie

Carryonthemove  wil

1.        zich inzetten voor de eigen regie van gehandicapten;

2.        een Inclusie met ITS-keurmerk en Age Friendly Amsterdam met goede toegankelijkheid van binnen- en buitenruimtes, goede zorg en goede bejegening;

3.        validisme en uitsluiting bestrijden en daarom werken aan gelijkwaardigheid . Je kan niet gelijk behandeld willen worden als je het een ander misgunt;

4.        gaan voor het welzijn van bewoners (goede moed is kapitaal #bewonersparticipatie #samensterk) en natuur.

5.        een eigen raad oprichten uit alle gelederen van Amsterdam die haar gaat adviseren over allerlei uiteenlopende zaken.

In de Gemeenteraad en in Gaasperdam Driemond (A’dam Zo).

#woorden (alfabetisch)

 

Ableism ('able-ism') Adviescommissie Afval Agenda22 Age Friendly Amsterdam Armoede Bebouwing Bejegening Bewoners Blind BLVC Bouwbesluit Brievenbus Buitenruimte Checklist toegankelijkheid Communicatie Computer CRPD Chronisch ziek Cultuur Openbare Ruimte Design for all Discriminatie Doof Drempelvrij Evenement Functiebeperking Gebouwen Gebruiksvoorwerp Geldautomaat Gelijkwaardig Gelijke Behandeling Gemeenteraad GR18Carryonthemove Handicap Huisvesting Iedereen Inclusie Informatie Integrale Toegankelijkheidsstandaard (ITs) Integrale Toegankelijkheid Integratie ITS ITS-keurmerk Kansengelijkheid Lift Maatschappelijk Mensenrechten Nationaal Zorgfonds Natuur Ondersteuning Oog Oor (Openbaar)Vervoer Parkeren Respect Rollator Rolstoel #SamenSterk Scootmobiel Sociale Spelen Participatie Software Stadsdeelcommissie Transportvoorziening Telefoon Toilet Uitsluiting Welzijn Werk Wonen Validisme Veiligheid Vervoer VN Verdrag Website Zorg Zorgverzekering (collectief)

1.       Inclusie

Inclusie betekent de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. De begrippen inclusie en integratie vullen elkaar aan in de hedendaagse maatschappij. Bouwen aan een inclusieve samenleving m.b.v. het VN verdrag voor gehandicapten wat biedt dat zo veel mogelijk mensen de kans hebben om te participeren in zo veel mogelijk levensdomeinen en aan de democratische besluitvorming.

2.       ITS-keurmerk

ITS-keurmerk is gebaseerd op een  Integrale Toegankelijkheidsstandaard (ITs). Het is bedoeld voor gebouwen die volgens de integrale toegankelijkheidsrichtlijnen voldoen aan deze Integrale Toegankelijkheidsstandaard.

Het gaat om nieuwe en/of bestaande en in gebruik zijnde gebouwen incl. parkeervoorzieningen, route van de openbare weg tot aan de hoofdentree en andere buitenruimte.

3.       Age Friendly

Age-friendly City kijkt naar acht domeinen: buitenruimte en bebouwing, vervoer, huisvesting, sociale participatie, respect en sociale inclusie, maatschappelijke participatie en werk, communicatie en informatie en laatste naar maatschappelijke ondersteuning en zorg.

4.       Goede toegankelijkheid

De toegankelijkheid van een locatie of evenement heeft betrekking op het er mogen en kunnen zijn. Iedereen mag er zijn, al of niet tegen betaling (bijvoorbeeld gratis in de openbare ruimte, tegen betaling in het openbaar vervoer), i.t.t. de privé-sfeer en veel kantoren enz.

In het bijzonder betekent toegankelijkheid dat een product of dienst bruikbaar is voor iedereen, inclusief personen met een functiebeperking. "Product" heeft hier een brede betekenis en omvat gebouwen, transportvoorzieningen, geldautomaten, gebruiksvoorwerpen zoals telefoons, computerprogramma's en websites. Het doel is ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde voorzieningen op gelijkwaardige wijze kan gebruiken, zodat zo weinig mogelijk aparte oplossingen bedacht moeten worden voor personen met een functiebeperking. Toegankelijkheid is niet enkel gericht op het "drempelvrij" maken voor bijzondere doelgroepen maar komt iedereen ten goede. Toegankelijkheid verdient dezelfde prioriteit als veiligheid.

5.       Goede zorg

Goede zorg is bovenal mensenwerk. Daarom is er voldoende geschikt personeel op alle niveau’s nodig om te voldoen aan de vraag. En voldoende voorzieningen. En de zorg moet weer betaalbaar worden.

6.       Goede bejegening

Bejegening is meer dan een vriendelijk woord of gebaar of het voorkomen van slecht gedrag. Bejegening duidt op een houding, die respect uitstraalt. Mensen met een handicap hebben een grotere kans om als minder volwaardig gezien te worden. Ze weten wel dat ze recht op zorg hebben, maar toch kan het voelen als vragen om een gunst. Hulp ontvangen  is geen gunst maar is bedoeld om mensen tot hun recht te laten komen. Je welkom voelen evenzeer.

7.       Validisme

Inclusie staat tegenover validisme. Validisme is een term gebruikt voor de discriminatie, marginalisering en stigmatisering van mensen met een functiebeperking op grond van hun lichamelijke en/of verstandelijke gesteldheid.[1] Soms wordt een van de Engelse termen gebruikt, onder andere ableism ('able-ism').

8.       Uitsluiting

Met uitsluiting bedoel ik dat je van mening bent dat iemand niet in de samenleving thuishoort en niet de gelijke behandeling mag genieten als jijzelf; en dat je je ernaar gedraagt of handelt op gewelddadige wijze.

9.       Gelijkwaardigheid

Gelijkwaardige behandeling of uitkomstengelijkheid houdt in dat aan alle mensen dezelfde mogelijkheden geboden worden. Het kan daarmee staan tegenover kansengelijkheid. Zo mogen mensen in een rolstoel in bepaalde gebouwen gebruikmaken van een lift en andere mensen niet. Het gevolg is echter wel dat alle mensen de mogelijkheid geboden wordt om zich vrij door het gebouw te kunnen bewegen.

10.    Welzijn (goede moed is kapitaal)

Onder welzijn wordt een zekere mate van materiële en immateriële tevredenheid begrepen.

#bewoner #natuur #cultuur #participatie #samensterk

Carryonthemove  wil bereiken dat*:

 

1.       bewoners niet belemmerd worden in hun participatie;

2.       bewoners de kans krijgen om een zakcentje te verdienen waarmee ze ontlast worden van hun zorgen om financieel te overleven;

3.       de waarde van natuur beschermd wordt;

4.       zorg betaalbaar wordt;

5.       discriminatie en uitsluiting wordt voorkomen en bestreden;

6.       mensen met een functie beperking als gelijke behandeld worden;

7.       mensen met een functie beperking op voet van gelijkwaardigheid, volledig deel moeten kunnen nemen aan alle facetten van het leven. Dit is ook het uitgangspunt van het VN-verdrag;

8.       mensen snappen en accepteren wat validisme/ableism betekent;

9.       duidelijk wordt dat we allemaal tegen discriminatie en uitsluiting strijden;

10.   mensen met beperking zichtbaar worden en meetellen;

11.   er gestopt wordt met beslissen voor en praten over gehandicapten, maar dat gehandicapten automatisch ingeschakeld worden als serieuze meebeslissers;

12.   gehandicapten niet langer in een hokje worden weggezet, maar altijd vanzelfsprekend zelf kunnen bepalen waar en hoe ze willen participeren in de maatschappij;

13.   juist de mensen die daar nooit over nadenken, er bewust van worden;

14.   dat mensen die afhankelijk zijn van hulp om hetzelfde te doen wat anderen zonder hulp kunnen, deze hulp onvoorwaardelijk krijgen;

15.   dat de ander voor je bepaalt wat goed voor je is. Gehandicapten zijn niet wilsonbekwaam;

16.   mensen met een beperking hun  zelfstandigheid en eigen regie behouden;

17.   de pgb te behouden zodat je zelfstandig kan leven;

18.   dat media niet ons als hulpbehoevend framed;

19.   gehandicapten niet apart worden weggezet (geen apartheid);

20.   ze denken dat mensen met een beperking alle tijd van de wereld hebben, gehandicapten hebben hun handen vol aan overleven (zij willen leven niet overleven);

21.   beleid wordt gemaakt samen met mensen met beperking (volgens en in de geest van vn verdrag);

22.   alle beleid en beslissingen, hoe klein hoe groot,  getoetst wordt aan het vn verdrag;

23.   wmo er is om je zelfstandig te laten leven;

24.   de eigen bijdrage wordt afgeschaft;

25.   binnen de gemeente een groep komt die zich bezig houdt met validisme;

26.   gelijk behandeld worden in de gezondheidszorg dus geen verboden onderscheid;

27.   gebouwen, voorzieningen en openbare ruimte, integraal toegankelijk zijn (volgens het its-symbool)

28.   er meer rolstoelwoningen komen;

29.   mensen snappen dat een it toilet een toilet is voor iedereen dus ook betekent gendervrij en ongeacht leeftijd en dat dit als beleid wordt geïmplementeerd;

30.   een eurotoilet wordt geïmplementeerd in beleid;

31.     ervaringsdeskundigheid betaald wordt;

Hoe? Door*:

 

A.      het versterken van de economische positie van mensen

1.       met een financieel plan om micro economie waarin kansen bestaan te stimuleren.

2.       Dit plan houdt in dat bewoners tot een bepaald inkomen of met schulden geld erbij mogen verdienen zonder dat al te strenge regels hen weerhouden.

3.       De bureaucratie moet lager en met minder regels. Mensen moeten gemakkelijk kunnen ondernemen. Hiermee creëer je kansen voor bewoners die nu geen uitweg zien en daardoor geblokkeerd raken.

B.      Het versterken van de economische positie van mensen met een beperking in de geest van het door Nederland geratificeerde VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap

Door middel van:

4.       Wetgeving, controlemiddelen inzetten en handhaving, om discriminatie op de arbeidsmarkt te voorkomen (deze zelfde wetgeving geld ook voor o.a. – Vrouwen – LHBTQI.

5.       Ervaringsdeskundigheid omzetten in consultancy. Een omslag en professionalisering  van gratis advies naar betaald advies. 

C.      het versterken van de participatie van bewoners.

6.       Het bestaan van plekken zoals buurtkamers, buurthuizen, huizen van de wijk, etc.,  zijn belangrijk voor bewoners om elkaar te ontmoeten of activiteiten te organiseren. Deze bedrijvigheid is goed voor de samenleving maar bewoners moeten er wel gemakkelijk terecht kunnen.

7.       Het is wel van belang dat iedereen gebruik kan maken van deze voorziening. Daarom moeten deze plekken wel integraal toegankelijk zijn d.w.z. bereikbaar betreedbaar en bruikbaar voor iedereen (BBB). BBB komt iedereen ten goede.

D.      het beschermen van de natuur met beleid

8.       Natuur moet beschermd worden. Daarom moet er met ‘beleid’ mee omgegaan worden.

9.       Carryonthemove  is niet tegen kleinschalige en een aantal grote evenementen in natuurgebieden. Maar alles moet met mate want de natuur en haar bio diversiteit moet behouden blijven en beschermd worden.

10.   Carryonthemove  is voor de realisering van een apart speciaal voor evenementen, terrein met veel groen (voorbeeld Hertme Afrikafestival).

11.   Wat al groen is moet groen blijven tenzij de veiligheid bedreigd wordt.

E.       het steunen en meewerken aan  1 nationaal zorgfonds of een collectieve zorgverzekering.

F.       Pleiten voor integrale toegankelijkheidsnormen volgens het ITS symbool

Dat wil zeggen;

12.   Alleen vergunningen afgeven voor bedrijven die integraal toegankelijk of aanpasbaar bouwen (beleid & wet in dit kader aanpassen) 

13.   Het toegankelijk maken van gebouwen (van monumentale beschermde gebouwen tot nieuwbouw) en hier op toezien.

14.   Actief stimuleren dat aanbieders van goederen en diensten en werkgevers gaan zorgen voor de algemene toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Óók als daar niet expliciet om gevraagd wordt.

15.   ALLE evenementen, klein en groot, moeten toegankelijk zijn volgens de toegankelijkheidsrichtlijnen, anders geen vergunningen. Dus geen aparte aangepaste toegankelijke minifestivals, maar integrale toegankelijkheid.

 

G.     Scholing, beeldvorming en voorlichtingscampagnes met betrekking tot bestrijding van validisme worden  gestimuleerd door de gemeentes.

16.   Vergemakkelijking van het beleid en uitvoering van toegankelijkheid, acceptatie van personen met een beperking op alle vormen en niveaus van onderwijs, scholing/studie dus ook regulier onderwijs.

17.   Het introduceren en het normaliseren van gebarentaal op scholen.

18.   Het onderwerp mensen met een beperking en de verschillende kanten van intimiteit belichten tijdens seksuele voorlichting op scholen.

19.   Workshops, trainingen over toegankelijkheid en validismebestrijding voor íedereen bijv.  beleidmakers, leiders van instanties/scholen etc.

 

H.     Beleid algemeen 

20.   Alle beleid en beslissingen, hoe klein of groot, moeten Age Friendly zijn en  getoetst worden aan het VN-verdrag.

21.   Integrale toegankelijkheid als basisvoorwaarde bij elk programma van eisen, voor nieuwbouw, maar ook voor verbouwingen.

22.     Verplicht raadplegen van lokale ervaringsdeskundigen bij alle projecten, aanbestedingen, projecten die betrekking hebben op zaken waar gehandicapten mee te maken kunnen krijgen. Eigenlijk alles, dus.

*tot stand gekomen ook dankzij Cailin Kuit en Naomi Doevendans

Some pictures of me and

Ronald en Caroll
Ronald en Caroll